Inför ett fysioterapeutbesök behöver man inte förbereda sig på något särskilt sätt, men ofta får man ta av sig kläderna vid undersökning och behandling och därför kan det vara bra om man väljer underkläder som man känner sig bekväm med eller om man tar med ett par shorts/tights. Ibland behöver man ta med träningskläder, men detta informerar jag dig så fall i förväg om.
Vid första besöket får man berätta om sina besvär och svara på frågor som jag ställer om t ex tidigare besvär, läkemedel, fritidsaktiviteter och arbete. Sedan utförs en grundlig undersökning: man undersöker t ex hur man rör sig och hur leder och muskler fungerar. En del undersökningar görs med händerna för att t ex hitta den led, sena eller muskel som gör ont.
Jag gör en bedömning av dina besvär och uppskattar läkningstiden. Jag ger sedan förslag på behandlingsåtgärder och en behandlingsplan.
Specialistområdet fysisk aktivitet och idrottsmedicin är en bred disciplin inom fysioterapin som bygger på kunskaper om att utreda, vägleda, behandla och rehabilitera motionärer och idrottsutövare på olika nivåer i alla åldrar. Den syftar till att understödja och anpassa fysisk aktivitet och idrott för personer med skador och andra funktionshinder vilket gör att den passar för alla som vill börja föra en mer aktiv livsstil!
Rehabiliteringen bygger i grunden på tillämpning av fysisk aktivitet och träning som en del av rehabiliteringen efter skada, sjukdom eller operation och specialisten har kunskap om aktivitetens betydelse för att förebygga ohälsa samt rörelsens förmåga att bidra till förbättrad hälsa vid nedsatt funktion eller sjukdom. Vidare inbegriper det kunskap om primärprevention, det vill säga om hur det genom specifik träning går att förebygga skador.
Långvariga smärttillstånd är ofta missförstådda och dåligt behandlade i dagens vård där smärtstillande medicin ofta förskrivs som enda behandling. Tyvärr lyckas man i majoriteten av dessa fall inte att behandla orsaken till smärtan utan behandlar endast symptomen vilket skapar vårdberoende och olycka för många människor. Fysisk aktivitet utgör en stor möjlighet i smärtbehandlingen men kan även vara orsak till debut eller försämring av smärta. Detta är speciellt fallet för individer som är drabbade av en ökad känslighet i smärtsystemet, exempelvis vid fibromyalgi. För att kunna nyttja behandlingsmöjligheterna med fysisk aktivitet vid långvarig utbredd smärta är det väsentligt med kunskap kring hur smärtsystemet fungerar och reagerar på fysisk aktivitet, och där kan jag hjälpa dig med dessa problem! Jag arbetar med akupunktur som komplement till träningen och hjälper dig som är motiverad lägga upp en hållbar och långsiktig plan för din träning och smärtbehandling.
Stötvågsbehandling är en välbeprövad och vetenskapligt dokumenterad behandlingsmetod, där ljudvågor på ett givet tryck och frekvens stimulerar ett område i syfte att förbättra eller eliminera smärttillstånd i en vävnad. Stötvågsbehandling är ett effektivt komplement till rehabträning vid långdragna besvär i ffa senor som till exempel tennisarmbåge, hälsporre/plantarfasciit, kalkaxel, hopparknä, benhinneinflammation eller hälsenesmärta och fungerar också som behandling vid triggerpunkter i muskulatur.
Hur går behandlingen till?
Bedömning:
Som alltid utförs en noggrann undersökning som startar med att patienten beskriver sina besvär, vilket sedan kompletteras av manuell undersökning i syfte att säkerställa diagnos och skadelokalisation.
Behandling
Patienten som ska behandlas kan antingen sitta eller ligga ned, utifrån vad som känns mest bekvämt samt vad som underlättar för behandlingsproceduren. En kontaktgel appliceras på aktuellt behandlingsområde, för att på ett bättre sätt tillvarata tryckvågorna. Stötvågens lins placeras därefter mot huden, över området för skadan, följt av bearbetning med ett givet tryck och frekvens. Själva behandlingen tar ca 5 minuter och upprepas i regel en gång i veckan, med förväntad effekt efter totalt 3–5 behandlingar. Stötvågsbehandling kan göra ont, men anpassas alltid så att eventuell smärta upplevs bli uthärdlig. Biverkningar kan vara mindre blåmärken eller tillfälligt ökade besvär under några dagar efter behandling samt hudirritationer. Detta är dock ovanligt. Om eventuell smärta efter behandling upplevs behöva lindring, enligt enklare medel, undvik då tabletter som är antiinflammatoriskt verkande. Detta för att inte inverka på planerad behandlingseffekt.
Vad gäller inför, under och efter stötvågsbehandling
Som tidigare nämnt bör inflammationshämmande medicin undvikas precis inför, under samt direkt efter avslutad behandling (för optimal effekt). Gällande belastning av behandlat område och intensiv fysisk aktivitet/träning, så avråds detta under det närmsta dygnet efter behandling. Om inte ordinerat av behandlande terapeut eller i samråd med annan vårdgivare, så rekommenderas ej heller annan parallell behandling. I synnerhet kortisoninjektioner eller blodförtunnande medicinering av starkare typ.
När ska man undvika stötvågsbehandling?